„Hamis ígéretek, valódi veszélyek” - Bejárja az országot a hamis tárgyak kiállítása

- A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleménye -

2010 folyamán az ország több nagyvárosában is bemutatja „Hamis ígéretek, valódi veszélyek” című kiállítását a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). A roadshow első állomásaként a rendezvény 2010. március 31-én és április 1-jén Veszprémben, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében lesz megtekinthető.

A veszprémi programot követően a kiállítás április végén Pécsre, májusban Székesfehérvárra, június közepén pedig Győrbe látogat el. A nyári szünetet követően a rendezvény ősszel kelet-magyarországi nagyvárosokban is bemutatásra kerül.

A tavaly decemberben, a Magyar Szabadalmi Hivatal épületében bemutatott rendezvény célja, hogy a legkülönfélébb hamis termékek és információs anyagok segítségével felhívja a figyelmet a hamis termékek megvásárlásával járó kockázatokra. Az egy lakás elrendezése szerint felépülő tárlaton az érdeklődők megismerhetik, hogy a mindennapok során hol, milyen hamisítványokkal kerülhetnek kapcsolatba, valamint, hogy hogyan kerülhetik el ezeket. A tárgyak között gyúlékony vagy épp működésképtelen elektronikai termékek, használhatatlanul gyenge minőségű ruhaneműk, egészségkárosító anyagokat tartalmazó gyógyszerek, biztonsági előírásoknak nem megfelelő gyermekjátékok, kétes összetételű és minőségű kozmetikai szerek, hamisításhoz használt eszközök tucatjai adnak képet a hamisítók leleményességéről, veszélyes és kockázatos tevékenységéről.

Az információs anyagok a hamisítás elleni fellépés tapasztalatairól, a hamisítás és kalózkodás hatásairól, következményeiről, valamint a veszélyek elkerülésének módjairól adnak tájékoztatást.

A decemberi rendezvényhez hasonlóan a statikus kiállítóhelyek megtekintése mellett idén is színesítik interaktív elemek a programot. A látogatók számára lehetőség nyílik a hamis és eredeti tárgyak összevetésére, valamint a kiállítás létrehozásában közreműködő Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) munkatársaihoz hasonlóan „csőgörénnyel” felfedni csomagok rejtett tartalmát. Mindezek mellett a VPOP munkatársai mindkét nap tartanak fotókkal illusztrált, a hamisítók megtévesztő trükkjeit és a hamisítás ellen küzdő szakemberek munkájának kulisszatitkait bemutató előadásokat.

További információ a roadshow-ról és a kiállításról:

http://www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2010/hamis-igeretek-valodi-veszelyek-bejarja-az-orszagot-a-hamis-targyak-kiallitasa

http://www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2009/hamis-igeretek-valodi-veszelyek-kiallitas-a-hamisitas-veszelyeirol

2010/03/26